Segítség! Elszakadt az óvszer!

A jó hír az, hogy számos módja van annak, hogy csökkentsd annak az esélyét, hogy az óvszer elszakadjon. Ha rögtön rájössz, hogy szakadt, akkor az a jobbik eset, hiszen azonnal kidobhatod, és még van idő elővenni egy másikat.

Győződj meg arról, hogy a csomagolás sértetlen, az óvszer szavatossága még nem járt le, nem tetted-e ki szélsőséges hőmérsékletnek, hidegnek vagy melegnek. Ha ennek ellenére mégis aktus közben szakad el a kondom, kénytelenek lesztek igénybe venni a sürgősségi fogamzásgátlást, ami annyit tesz, hogy 72 órán belül kiváltjátok a receptre kapható sürgősségi fogamzásgátló tablettát (http://www.intimzona.hu/surgossegi-fogamzasgatlas/nem-vedekeztetek-meg-van-72-orad.) Ez a tabletta a további aktusok során nem véd, ezért egyéb védekezésre lesz szükségetek. Ha nem vagy biztos a partnered felől, és az óvszer elszakadt, mindenképpen végeztess vizsgálatokat, hogy a lehetséges nemi úton terjedő betegségek lehetőségét kizárhasd.

Íme, néhány tipp, hogy ne történhessen meg újra ez a „baleset”:  

• A méret. Ha többször is tapasztaltad már, hogy elszakadt a kondom, jelentheti azt is, hogy az óvszer túl kicsi. Próbálj ki más méreteket is.

• Síkosító. Segítségével az óvszer használata sokkal élvezetesebb. Mielőtt felhelyeznéd az óvszert, kenj egy kis síkosítót a péniszedre (ha megfelelő méretű az óvszer, akkor ettől nem csúszik majd le). A síkosítót természetesen aktushoz használd nagyvonalúbban

• Csomagolás. Igaz, hogy a fogaddal széttépni az óvszer csomagolását, szexi, de nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás a kicsomagolásra. Légy nagyon gondos, mert egy hirtelen mozdulat elszakíthatja az óvszert.

• „Üzembe helyezés”. Ahhoz, hogy biztosan helyesen tedd fel az óvszert, csippentsd össze a tetején óvatosan, és úgy tekerd le a péniszeden. Így biztosan marad hely a fináléhoz
 

Neked milyen a fogamzásgátló tablettád?

A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formája. Az első fogamzásgátló tabletta 1960-ban jelent meg, azóta számos formája kapható a gyógyszerpiacon. A fogamzásgátló tabletták hormontartalma csökkentaz évek során, így egyre kevesebb mellékhatással és kiváló hatékonysággal rendelkeznek.

A legtöbb fogamzásgátló tablettát 21 napig kell szedni, aztán 7 nap szünetet kell tartani. – mondja Dr. Gyovai Gabriella. A közelmúltban megjelentek olyan tabletták is, amelyeket  24 napig kell szedni, majd 4 nap szünetet kell tartani. Ezek hormontartamukat nézve nem különböznek a már megszokott adagolású fogamzásgátló tablettáktól.

Mik az előnyei ennek a szedési sémának?

Elsősorban a bővebb menstruációra panaszkodó nőknél választjuk ezt a megoldást. Náluk a nagy mennyiségű vérzés miatt gyakori a vérszegénység, a fáradékonyság. Ezzel a tablettával a méhnyálkahártya mindvégig vékony marad, és kevés lesz a megvonásos vérzés.

Egyeseknél hangulatzavarok, fejfájás nehezíti a tablettamentes napokat. A hosszabb szedési idő és a rövidebb szünet ezeket a tüneteket legtöbbször megszünteti, náluk is megoldás lehet a 24+4 napos tabletta.

A 24+4 tabletták javasolhatók az endometriosisban szenvedőknek is. Erre a betegségre az jellemző, hogy a méhnyálkahártya a méhűrön kívül is megtalálható. Gyakori formája a petefészek úgynevezett „csokoládé-cisztája”. Az endometriózisos cisztában a nyálkahártya pontosan úgy viselkedik, mint a normális méhnyálkahártya azaz menstruáció idején  leválik, tehát a vérzés és a szövettörmelék a cisztában marad, azt feszíti. Ez fájdalommal, összenövésekkel járhat, ami gyakran meddőséghez vezet. A hosszabb ideig szedett fogamzásgátlók, esetében a cisztákban kevesebb folyadék halmozódik fel, így javítja a betegség kimenetelét.

Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvos

A legelterjedtebb fogamzásgátló módszer: a tabletta.

Állandó rettegésben élsz? Hol így, hol úgy védekeztek, és Te minden hónapban úgy várod a „piros betűs” napokat, mint más a Mikulást? Nincs más teendőd, csak keresd fel nőgyógyászodat, aki szakorvosi rutinvizsgálat és laborvizsgálat után személyre szabottan javasol Neked fogamzásgátló tablettát. Az óvszer kényelmetlen, a „vigyázás” pedig nem mindig úgy alakul, ahogy terveztétek, ráadásul ezért már nemcsak utána, hanem előtte is félsz? A kombinált fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás ma ismert leghatékonyabb eszközei. Leghatékonyabbak, legkényelmesebbek és – a megfelelő szabályok betartása mellett – a legbiztonságosabbak is. Nem véletlenül napjaink legelterjedtebb fogamzásgátló módszere: a tabletta.

 

Te tudtad ezeket?

  1. A terhességek több mint fele nem tervezett terhesség.
  2. Egy nem kívánt terhesség az egész életedre kihatással lehet.
  3. A fogamzásgátlás segít a tervezésben. Te választhatsz: mikor és hány gyermeket szeretnél.
  4. A születésszabályozás néhány módszere a szexuális úton terjedő betegségek, köztük az AIDS terjedése ellen is véd.

Elhízást okoz a fogamzásgátló tabletta?

Az antibébi-tabletták ősei fenekestül felforgatták a nők hormonháztartását, ami többek között elhízáshoz is vezethetett. Manapság azonban a fogamzásgátlók annyira alacsony hormontartalommal rendelkeznek, hogy kóros elhízástól egészen biztosan nem kell tartanod.
 
 
Ha tehát elkezdtél ilyen módon védekezni, és azóta a testsúlyod jelentősen nőtt, akkor a jelenség hátterében nagy valószínűséggel valamilyen másfajta probléma húzódik, aminek érdemes utánajárni.
 

Védekezz! De hogyan?

Egyszer számodra is eljön Ő… Nagyon fontos, hogy már az első próbálkozás előtt tervezzétek meg a fogamzásgátlás módját. Ehhez bátran kérjétek nőgyógyász segítségét!

A szerelmi élet megkezdésének pillanatától a fogamzásgátlásra gondolni kell. Igaz, hogy a gyermek születése a párkapcsolat kiteljesedését jelenti, ám manapság a családtervezés szerves részét képezi a párkapcsolatnak. A gyermek születését ideális esetben megelőzi a fészekrakás, és szükséges a szellemi-intellektuális érettség elérése is. A szexuális élet, a családtervezés és a fogamzásgátlás egymással összetartozó dolgok, ezért a nőket és a férfiakat egyaránt érinti. Attól még, hogy a nő hordja ki a gyereket, a férfi felelőssége ugyanakkora a szexuális élet minden tekintetében.

A nem kívánt terhesség megelőzése mind a férfi, mind a nő érdeke. Ennek érdekében számos fogamzásgátlási módszer áll rendelkezésre. Mindent el kell követni azért, hogy a születéskorlátozás módja ne a művi abortusz legyen. Hazánkban számtalan fogamzásgátlási módszer elérhető, azonban a terhesség-megszakítások száma sajnos igen magas.

Minden védekezési módszerhez egy statisztikai szám-tartományt rendelhetünk, ez a Pearl-index. Azt mutatja meg, hogy 100 nőből, aki az adott módszert alkalmazta 1 éven át, hányan estek teherbe. Tehát minél kisebb ez a szám, annál hatékonyabb az adott fogamzásgátlási módszer.

Az alábbi táblázat az egyes fogamzásgátlási módszerek Pearl indexét illetve azt mutatja, hogy az adott módszer igényel-e orvosi közreműködést:

 

A 100 nőnél egy évig
alkalmazott módszer

A módszer használata mellett teherbe esett nők száma, 1 év alatt

Orvosi közreműködéssel alkalmazható

Orvosi közreműködés nélkül alkalmazható

1. Fogamzásgátló tabletta

0,05-0,1

x

 

2. Hormonális és nem hormonális spirál, hüvelygyűrű

0,1-3

x

 

3. Hüvelyi spermicidek (kúp, tabletta)

0,7-7

 

x

4. Óvszer

4-10

 

x

5. Megszakítás

20-35

 

x

6. Naptár módszer

15-40

 

x

7. Hüvelyöblítés

25-45

 

x

8. Nincs védekezés

70-85

 

x

 

 

Szép haj, szép bőr!

A nőgyógyász gyakran azért ajánl fogamzásgátlót, hogy javítsa a bőr állapotát, a pattanások mennyiségét és súlyosságát, a hajhullást, a bőrzsírosodást. Ezen problémák oka legtöbbször a szervezetben túltermelődő férfihormon. Egyes tabletták antiandrogén hatással bírnak, azaz ellensúlyozni tudják a férfihormonok túltermelődése következtében kialakuló tüneteket és megszépítik a hajat és a bőrt.

 

Előfordulhatnak szövődmények?

A hormonális fogamzásgátló tabletták, -  mint bármilyen gyógyszer szedése - mellett előfordulhatnak szövődmények. A lehetséges szövődmények gyakorisága viszont eltörpül a terhesség, a szülés és a gyermekágy, vagy a terhesség megszakítással kapcsolatos kockázat mellett. A következőkben a fogamzásgátló tabletták valós rizikóit kívánjuk feltárni.

Érelzáródás

Melynek oka vérrög képződése az érrendszer valamilyen részén. Különösen veszélyeztetettek ilyen (ún. tromboemboliás) betegségek kialakulása szempontjából azok, akik(nél):

·    35 év feletti erős dohányosok (naponta legalább 15 szál cigaretta),

·    Súlyos és/vagy szövődményes magas vérnyomásbetegségben szenvednek,

·    Előző terhesség során magas vérnyomás jelentkezett,

·    Érbetegséggel szövődött cukorbetegségük van,

·    Zsíranyagcsere-zavarból adódó magas vérzsír értékekkel rendelkeznek,

·    Jelentős visszértágulatban, vagy érelzáródásban szenvedők,

·    Huzamos ágynyugalomra kényszerülők (betegség, műtét, baleset),

·    Családjában szülői ágon tromboemboliás megbetegedés fordult elő, valamint elsőfokú rokonságban 50 év alatti szívhalál fordult elő.

Azok között, akik nem tartoznak az ismertetett”rizikó csoportok” valamelyikébe, az érelzáródás kockázata fogamzásgátló tabletta szedése során sem fokozott.

Jóindulatú májdaganat

A közhiedelemmel ellentétben igen ritka betegség. Évente egymillió asszony között egy új betegség következik be. Következménye hasűri vérzés lehet, mely a betegek kb. 10%-ánál lép fel. Gyógyítása hasi műtét révén lehetséges. A hasűri vérzést okozó májdaganatok gyakorisága és így veszélye eltörpül a méhen kívüli terhességek mellett, melyek ellen a tabletták csaknem 100%-os védettséget nyújtanak.

Cukoranyagcsere

A fogamzásgátló tabletták önmagukban nem okoznak cukorbetegséget, de a már fennálló diabéteszt súlyosbíthatják, mivel minimális mértékben ronthatják a cukoranyagcserét. A korszerű, alacsony hormontartalmú készítmények többsége viszont cukorbetegség esetén is alkalmazható, természetesen megfelelő orvosi ellenőrzés mellett.

Magas vérnyomás

A tabletták az esetek 3-5%-ban idővel múló és jelentéktelen vérnyomás emelkedést válthatnak ki, ugyanakkor a meglévő magas vérnyomásbetegséget súlyosbíthatják. A magas-vérnyomásos betegeknek sem kell azonban lemondaniuk a fogamzásgátló tablettákról, mert rendszeres orvosi ellenőrzés mellett, a jól beállított, érfal károsodással nem járó magas vérnyomás önmagában nem ellenjavallja a tabletta szedését.

Epebetegségek

A fogamzásgátló tabletták nem okoznak epekő-betegséget. A már meglévő epekövek mellett viszont gyakoribbá válhatnak az epegörcsrohamok. Azoknál, akiknél az előzetes terhesség során az epeváladék besűrűsödése folytán epeelfolyási akadály (sárgaság, egész testre kiterjedő viszketegség) lépett fel, nagy a valószínűsége annak, hogy ez a tabletták szedése

Visit betroll.co.uk the best bookies
  • A csókod árulkodik
  • A gumióvszer előnyei

Amerikai kutatók szerint egyetlen csókkal el lehet végezni egy gyorstesztet a potenciális partner biológiai affinitásának tisztázására. Állításuk szerint a csók árulkodik a leendő kedves „egészségi állapotáról, genetikai és szaporodási kompatibilitásáról.”

bővebben

Ami a biztonságos szexet illeti, vajon okosabbak vagyunk-e, mint egy tizenéves? Az Indiana Egyetem kutatása szerint a tizenévesek körében mindennapos a gumióvszer használata, ám a felnőttekre ez nem igaz.

bővebben

Dr. Demendi Csaba nőgyógyász szakorvos

Testreszabott fogamzásgátlás - Dr. Lajis Tímea

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni kell - Dr. Pálmai Bálint

 

Online Nőgyógyász! Online Nőgyógyászati Rendelés!

minden hétköznap 17 és 22 óra között nőgyógyász válaszol

Kérdezd Nőgyógyász Szakértőinket

Böngéssz

 


Kérjük vedd figyelembe, hogy az internetes Online Nőgyógyászati Rendelés idején valódi nőgyógyász válaszol,

így a szakmájukból adódó, sokszor kiszámíthatalan esetek miatt, az internetes nőgyógyászati rendelés néha időben eltolódhat!

Az internetes / online nőgyógyászati tanácsadás nem helyettesíti a szakorvosi rendelőkben történő vizsgálatot!

 

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.