Az első szeretkezés – és a többi

Sok fontos első van az ember életében: az első szó, az első lépések, és még sorolhatnánk. De talán kevés olyat találhatunk, ami annyira meghatározó lenne, mint az első szeretkezés, a szüzesség elvesztése. Egy külföldi kutatás kapcsán Molnár Tamás szexuálpszichológust kérdeztük az első alkalom buktatóiról.
Mindegy, hogy férfi vagy nő, az első szexuális együttlét mindenki életben meghatározó: míg a szerencsések szép emlékkel ébrednek fel másnap, addig mások inkább elfelejtenék az egészet. Legyen pozitív vagy negatív ez az élmény, a szüzesség elvesztése rányomja bélyegét az énképre és a nemi életre. Az amerikai Penn State Egyetem kutatói több száz, 17 és 19 év közötti fiatal szexuális életét vizsgálták, a fiatalok válaszaiból pedig leszűrték, hogy szex után a fiúk többsége elégedettebbé válik testével, szemben a lányokkal, akiknél a kép sokszor negatív irányban mozdul el, ami kártékony hatással van a későbbi szociális és nemi életükre.

Elbaltázott együttlét
Molnár Tamás szexuálpszichológus szerint fiúk és lányok esetében egyaránt fennáll, hogy az elbaltázott első alkalom rossz hatással van a fiatal testképére és nemi életére. A nagyon kezdő fiúk, akiknek nincs túl sok szexuális tapasztalatuk, könnyen elbizonytalanodhatnak – ők szerencsések, ha ilyenkor egy segítő, netán tapasztalt társsal élik át a pillanatot. A lányoknál valamivel összetettebb a helyzet, az első alkalomra mindenki másképp gondol, de van több, jól elkülöníthető irány, ami komoly veszélyeket rejt:

  • Sokan túlidealizálják az első alkalmat, nagy pillanatnak tartják, és úgy gondolják, hogy az első szeretkezés egy óriási orgazmusban teljesedik ki. Mivel nagyon sokat várnak ettől az élménytől, esetükben a csalódás is nagyobb. Például könnyen előfordul, hogy az első közösülés során valaki nem érez semmit, a dolog nem úgy történt, ahogy megálmodta, így az első alkalomhoz kötött varázs szertefoszlik, az élmény rossz hatással lesz a továbbiakra.
  • Velük ellentétben sokakat az első együttlét váratlanul ér, vagyis egyáltalán nincsenek felkészülve a szexre; a hirtelen jött esemény során a körülmények nem adottak, hiányzik a komfort-és biztonságérzet. Ilyen helyzetben az első együttlét valószínűleg fájdalmas és kiábrándító lesz.
  • További szélsőséges állapot, amikor a nőt szorongás tölti el a szüzesség elvesztésének gondolatától, úgy hiszi, az első szex őrült fájdalommal és vérrel jár. Ez a hozzáállás visszataszíthatja a szextől, és megágyaz a boldogtalan nemi életnek.
  • Végül a legrosszabb állapot, amikor az első alkalom a nő akaratán kívül, legtöbbször erőszakoskodás, molesztálás formájában jön el. Ezekben a súlyos, patológiás helyzetekben szakember segítségére van szükség.


A férfi szerepe
Nemcsak a saját gondolatok, elképzelések fontosak az első alkalom során, a partner szerepe, viselkedése szintén meghatározó, pontosabban az, amit a férfi tükröz. A bizonytalanság forrása ugyanis gyakran maga a partner. Ha ügyetlen a fiú, az szükségszerűen felveti a lány szerepét, felelősségét is, vagyis ki kell vennie a részét a feladatból. Sajnos a másik véglet, a túl tapasztalt férfi sem szerencsés, könnyen megesik ugyanis, hogy tapasztalata miatt fölényessé, oktatóvá válik - márpedig erre a szerepre nagyon sok férfi vágyik. Ez azonban nem mindig tesz jót, hiszen a lány ismét csak nem azt kapja, amire vágyik.
Szintén negatívan hat, ha technikai zavar üti fel a fejét, például elillan a férfi merevedése vagy túl korán megy el. Mindezt a nők hajlamosak rosszul magyarázni maguknak, úgy gondolják, hogy nem vonzóak a férfi számára, ügyetlenek, valamit rosszul csinálnak, az ő hibájuk, hogy nem képesek felizgatni a férfit.

Ajtóstul rontani a házba
A szakértő szerint ideális esetben a fiúk és a lányok nem sietik el az eső alkalmat és fokozatosan fedezik fel egymást. Csókolóznak, pettingelnek, simogatják egymást, aztán, amikor úgy hozza a vágy, akkor megtörténik az együttlét. Ha megvan a testiségnek ez az átmeneti jellege, úgy az első alkalom elveszíti kitüntetett jellegét, a fiatalok egyszerűen belefolynak a szeretkezésbe.
Természetesen az sem baj, ha pont az ellenkezője történik, például egy házibuli alkalmával egy ismerőssel, osztálytárssal, baráttal, alkalmi szex keretei között történik meg a dolog. Ha olyan a hangulat, a légkör, hogy a fiatalok megkívánják egymást, akkor ez is jól sülhet el.

videótár

Fogamzásgátlás tinédzserkorban

Bizonyára iszonyúan unod már a kioktatást, hogy így, meg úgy a fogamzásgátlás; óvszer, tabletta, ez, az. Te csak élni szeretnéd az életed, most vagy fiatal. Nos, akkor hallgasd csak Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal készített interjúnkat!

Először a nőgyógyásznál

Ha már tudod, és érzed, hogy elérkezett a nagy Ő, akkor felelősségteljesen kell felkészülnöd a nagy pillanatra. Jó, ha már az első együttlét előtt elmész nőgyógyászhoz. Ez egy nagyon komoly lépés azon az úton, amely a nagybetűs életbe vezet. Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász elmondja, hogy mi vár rád az első vizsgálaton.

A szex szerelemmel teljes

A szex szerelemmel kiegészülve válik valóban teljessé. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgettünk e témáról.

Sürgősségi fogamzásgátlás

Nem védekeztetek? Nem sikerült a védekezés? Ne ijedj meg: még mindig van 72 órád, hogy megelőzd a nem kívánt terhességet! Hazay Máté nőgyógyász szakértőnket Kerekes Borbála műsorvezető kérdezte e témában.

A tündérmesék léteznek?

Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, szexuálterapeuta régóta segíti szakértelmével csapatunkat. Most a szerelem és a szexualitás kapcsolatáról, a beteljesülésről beszélgetett vele Kerekes Borbála műsorvezető.

Aranyszabályok fogamzásgátló tabletta szedéséhez

Aranyszabályok fogamzásgátló tabletta szedéséhez - Dr. Timmermann Gábor

Sürgősségi fogamzásgátlás - Dr. Demendi Csaba

Szakértőnkkel a sürgésségi fogamzásgátlás legfontosebb kérdéseit vettük sorra.

Testreszabott fogamzásgátlás

Dr. Lajis Tímea segítségével járjuk körbe az egyénre szabott fogamzásgátlás szempontjait.

Mindent a fogamzásgátlásról

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni kell - Dr. Pálmai Bálinttal.

hölgynaptár okostelefonra

 
Visit betroll.co.uk the best bookies
  • A csókod árulkodik
  • A gumióvszer előnyei

Amerikai kutatók szerint egyetlen csókkal el lehet végezni egy gyorstesztet a potenciális partner biológiai affinitásának tisztázására. Állításuk szerint a csók árulkodik a leendő kedves „egészségi állapotáról, genetikai és szaporodási kompatibilitásáról.”

bővebben

Ami a biztonságos szexet illeti, vajon okosabbak vagyunk-e, mint egy tizenéves? Az Indiana Egyetem kutatása szerint a tizenévesek körében mindennapos a gumióvszer használata, ám a felnőttekre ez nem igaz.

bővebben

Dr. Demendi Csaba nőgyógyász szakorvos

Testreszabott fogamzásgátlás - Dr. Lajis Tímea

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni kell - Dr. Pálmai Bálint

 

Online Nőgyógyász! Online Nőgyógyászati Rendelés!

minden hétköznap 17 és 22 óra között nőgyógyász válaszol

Kérdezd Nőgyógyász Szakértőinket

Böngéssz

 


Kérjük vedd figyelembe, hogy az internetes Online Nőgyógyászati Rendelés idején valódi nőgyógyász válaszol,

így a szakmájukból adódó, sokszor kiszámíthatalan esetek miatt, az internetes nőgyógyászati rendelés néha időben eltolódhat!

Az internetes / online nőgyógyászati tanácsadás nem helyettesíti a szakorvosi rendelőkben történő vizsgálatot!

 

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.