A férfi nemi szerv

A férfi nemi szervei és azok működése. A férfi nemi szervek felépítésükben és működésükben is elválaszthatatlanok a húgyúti rendszertől.

A férfi nemi szervei

A férfi nemi szervek felépítésükben és működésükben is elválaszthatatlanok a húgyúti rendszertől.

A férfi nemi szerv részei:

  • hímvessző
  • herezacskó a két herével és két mellékherével
  • ondóhólyag
  • ondóvezeték
  • prosztata

A hímvessző (pénisz)

A férfiak közösülési szerve. A hímvessző hüvelybe vezetéséhez annak megfelelő mértékű merevedése (erekciója) szükséges. A hímvessző három hengeres, merevedésre képes részből áll (két barlangos és egy szivacsos test), végén a makk található, melynek felszínén nyílik a húgycső. A barlangos testek nyugalmi állapotukban kevés vért tartalmaznak.

Szexuális izgalom hatására a nemi szervek és a pénisz vérátáramlása fokozódik, és a barlangos testek megtelnek vérrel, ezzel méretük jelentősen megnő. Ez a folyamat a merevedés. Ilyenkor a péniszbe vezető erek kitágulnak, az elvezető erekben csökken a véráramlás, így marad fenn a merevedés.

A nemi izgalom megszűntekor a befelé vezető erek szűkülnek össze, az elvezető erek kitágulnak, így megszűnik a merevedés. A szivacsos testben halad a húgycső, melynek jelentősége csekély a merevedés folyamatában.

A herezacskó (szkrotum)

A hímvessző alól ereszkedik le a szőrrel fedett vastag és ráncolt bőrű szerv, mely a heréket tartalmazza.

A here

Tojásdad alakú páros szerv, melyek a férfiasságért felelős hormonokat termelő mirigyek. A herék több feladatot látnak el. Egyrészt a herék belsejében termelődnek és érnek a hímivarsejtek (spermiumok). Másrészt itt képződik a férfi nemi jellegért felelős hormon, a tesztoszteron. A here felső részén található a mellékhere, amely biztosítja a spermiumok érésének végső lépéseit (az érlelés során kapnak a spermiumok termékenyítőképességet) és a spermiumok raktározását, valamint összeköti a herét az ondóvezetékkel.

Ondóvezeték (ductus deferens)

Az ondóvezeték kb. 35 cm hosszú cső, melynek első szakasza a mellékhere. Az ondóvezeték a szexuális aktus során a spermiumokat a külvilág felé szállítja. Az ondóvezeték az ondóhólyag, majd a prosztata érintésével nyílik a húgycsőbe. A húgycső tehát kettős funkciót lát el: a vizeletürítési funkciót, hiszen rajta keresztül távozik a vizelet a húgyhólyagból, valamint nemi funkciót, mert a spermiumok is a húgycsövön keresztül érkeznek a külvilágba.

Járulékos mirigyek

A férfi nemi szervek mirigyei váladékot termelnek (sperma), amely a megtermékenyítés szempontjából jelentős szereppel bír. Váladékaik életteret jelentenek a spermiumok számára, biztosítják energia- és tápanyagellátásukat, valamint segítik a mozgásukat, előrehaladásukat a női szervezetben.

A prosztata

A prosztata, más néven dülmirigy egy körülbelül 15g súlyú, gesztenye alakú mirigy, melyen felülről lefelé a húgycső halad át. A prosztata nyugalmi helyzetben csekély mennyiségű váladékot termel, azonban szexuális izgalom hatására ez a mennyiség megnő. A prosztata, az ondóhólyag és két kis mirigy, a Cowper-mirigy által termelt váladék, valamint az ondósejtek (spermiumok) együtt alkotják az ondót (spermát). Érdekes folyamat, hogy a magömlés előtt a Cowper-mirigyek váladéka kerül először a húgycsőbe, hogy megtisztítsa azt a vizeletmaradványoktól. Másodjára a prosztataváladék halad végig a húgycsövön, végül az ondóhólyag ivarsejteket is tartalmazó váladéka következik.

A prosztata szerepe kiemelkedő fontosságú a megtermékenyítésben, mert váladéka megnöveli az ondó mennyiségét és csökkenti annak sűrűségét. Amikor a prosztata váladéka bejut a vaginába, olyan környezet jön létre a spermiumok számára, hogy a mozgékonyságuk fokozódik, így nekivághatnak a megtermékenyítéshez vezető útnak.

Az ondóhólyagok

Két, 5-6 cm hosszú mirigy, melyek a húgyhólyag mögött, a prosztata felett helyezkednek el. Az elnevezés annyiban kissé félrevezető, hogy az ondóhólyagok igazából nem tartalmaznak spermiumokat, de olyan anyagokat választanak ki, amelyek serkentik a spermiumtermelést.

A hímvessző működése

Az erekció

Ahhoz, hogy az ondósejtek eljussanak rendeltetési helyükre és megtermékenyítsék a petesejtet, a hímvesszőnek meg kell merevednie. Ez az állapot az erekció vagy merevedés, amely a péniszben lévő erek és barlangos testek vérrel telítődésének és kitágulásának eredményeképpen jön létre. Merevedés alatt a péniszben a nyugalmi állapothoz képest mintegy nyolcszor annyi vér található. Sok fiút zavar, hogy reggel merevedése van. Ennek három oka van.

Reggel a húgyhólyag telt állapotban van. Fala feszül, és elnyomja azokat a visszereket, amelyekbe a hímvessző elvezetői vénái ömlenek. Vizeletürítés után „javulás” tapasztalható.
A második ok idegi eredetű. Éjszaka a paraszimpatikus idegrendszer túlsúlya miatt a verőerek kitágulnak, és ez segíti a hímvessző feltelítődését.
A harmadik ok hormonális, azaz a tesztoszteron (a férfias jellegért felelős hormon) szintje reggel 7 órakor a legmagasabb, ez is hozzájárulhat az erekcióhoz.

Az ejakuláció

A makk dörzsölődése a hüvely falához ritmikus összehúzódásokat vált ki az ondóhólyag falában, melynek hatására a hólyagok a tartalmukat a húgycsőbe juttatják. Ide kerül a prosztata és a Cowper-mirigyek váladéka is, így alakul ki a sperma. A spermának a péniszből való szaggatott kilövellését nevezzük ejakulációnak, vagy magömlésnek.

A spermiumokról

A sperma görög szó, magot jelent. Az ondósejt vagy spermium egy apró sejt, melynek mérete nem haladja meg az 50 millimikront. A spermium három részből áll. A fej tartalmazza a genetikai állományt hordozó magot, az összekötőrész az energiatartalékot, a farokrész biztosítja a mozgást. A serdülőkort követően a spermiumok folyamatosan termelődnek. Az érett hímivarsejt képződése és érése 72 óráig tart. A spermiumok a herében képződnek és érnek, de végleges érésük a mellékherében zajlik. Itt kialakul a mozgási képességük, de a megtermékenyítő képességüket csak az ondóhólyag és a prosztata váladéka adja meg, miközben az ondóvezetéken áthaladnak. Ekkor helyváltoztatási sebességük megnő, percenként 3-4 millimétert is előrejutnak. Sebességüket a hüvelyben megőrzik kb. 30-40 óráig, ezután mind helyváltoztató, mind a megtermékenyítő képességüket elvesztik.

A magömléskor kilövellt sperma kb. 3 ml és körülbelül 300-400 millió spermiumot tartalmaz. Ezek mindegyike tartalmazza azt az enzimet, mely a képes feloldani a petesejtet körülvevő védőburkot. A sokmilliónyi hímivarsejt közül azonban csak egyetlen jut el a petesejt belsejébe, hogy megtermékenyítse azt.

videótár

Fogamzásgátlás tinédzserkorban

Bizonyára iszonyúan unod már a kioktatást, hogy így, meg úgy a fogamzásgátlás; óvszer, tabletta, ez, az. Te csak élni szeretnéd az életed, most vagy fiatal. Nos, akkor hallgasd csak Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal készített interjúnkat!

Először a nőgyógyásznál

Ha már tudod, és érzed, hogy elérkezett a nagy Ő, akkor felelősségteljesen kell felkészülnöd a nagy pillanatra. Jó, ha már az első együttlét előtt elmész nőgyógyászhoz. Ez egy nagyon komoly lépés azon az úton, amely a nagybetűs életbe vezet. Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász elmondja, hogy mi vár rád az első vizsgálaton.

A szex szerelemmel teljes

A szex szerelemmel kiegészülve válik valóban teljessé. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgettünk e témáról.

Sürgősségi fogamzásgátlás

Nem védekeztetek? Nem sikerült a védekezés? Ne ijedj meg: még mindig van 72 órád, hogy megelőzd a nem kívánt terhességet! Hazay Máté nőgyógyász szakértőnket Kerekes Borbála műsorvezető kérdezte e témában.

A tündérmesék léteznek?

Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, szexuálterapeuta régóta segíti szakértelmével csapatunkat. Most a szerelem és a szexualitás kapcsolatáról, a beteljesülésről beszélgetett vele Kerekes Borbála műsorvezető.

Aranyszabályok fogamzásgátló tabletta szedéséhez

Aranyszabályok fogamzásgátló tabletta szedéséhez - Dr. Timmermann Gábor

Sürgősségi fogamzásgátlás - Dr. Demendi Csaba

Szakértőnkkel a sürgésségi fogamzásgátlás legfontosebb kérdéseit vettük sorra.

Testreszabott fogamzásgátlás

Dr. Lajis Tímea segítségével járjuk körbe az egyénre szabott fogamzásgátlás szempontjait.

Mindent a fogamzásgátlásról

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni kell - Dr. Pálmai Bálinttal.

hölgynaptár okostelefonra

 
Visit betroll.co.uk the best bookies
  • A csókod árulkodik
  • A gumióvszer előnyei

Amerikai kutatók szerint egyetlen csókkal el lehet végezni egy gyorstesztet a potenciális partner biológiai affinitásának tisztázására. Állításuk szerint a csók árulkodik a leendő kedves „egészségi állapotáról, genetikai és szaporodási kompatibilitásáról.”

bővebben

Ami a biztonságos szexet illeti, vajon okosabbak vagyunk-e, mint egy tizenéves? Az Indiana Egyetem kutatása szerint a tizenévesek körében mindennapos a gumióvszer használata, ám a felnőttekre ez nem igaz.

bővebben

Dr. Demendi Csaba nőgyógyász szakorvos

Testreszabott fogamzásgátlás - Dr. Lajis Tímea

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni kell - Dr. Pálmai Bálint

 

Online Nőgyógyász! Online Nőgyógyászati Rendelés!

minden hétköznap 17 és 22 óra között nőgyógyász válaszol

Kérdezd Nőgyógyász Szakértőinket

Böngéssz

 


Kérjük vedd figyelembe, hogy az internetes Online Nőgyógyászati Rendelés idején valódi nőgyógyász válaszol,

így a szakmájukból adódó, sokszor kiszámíthatalan esetek miatt, az internetes nőgyógyászati rendelés néha időben eltolódhat!

Az internetes / online nőgyógyászati tanácsadás nem helyettesíti a szakorvosi rendelőkben történő vizsgálatot!

 

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.