Teherbe estem, nem akartam, mit tehetek?

Ma már nem lehet azt mondani, hogy nem áll rendelkezésre elegendő módszer a nem kívánt terhesség elkerülésére. Annak ellenére azonban, hogy számtalan hormonális és hormonmentes fogamzásgátló lehetőség közül választhatunk, mégis sokszor előfordul, hogy egy forró együttlét eredményeként kétcsíkos lesz az a bizonyos terhességi teszt.

A biztonságos szexuális élet ma már nem kuriózum, bárki számára elérhető. A felelős döntés csakis a tiéd. Valószínűleg nem egy olyan esetről hallottál te magad is, amikor egy tini élete saját felelőtlensége miatt változott meg gyökeresen annak köszönhetően, hogy egy új élet fogant meg benne. Ha annak ellenére, hogy körültekintően, felelősségteljesen viszonyultál a fogamzásgátláshoz, teherbe esel, nagyon nagy szükség van arra, hogy ne hallgass róla. Fontos, hogy a problémákkal ne egyedül kelljen megküzdened. Mondd el a partnerednek, és ülj le a szüleiddel is egy komoly beszélgetésre, mert csak ők segíthetnek a helyes döntést meghozni.

Helyes döntés? Mi lehet ilyenkor a helyes döntés? Sokak számára a természetes és magától értetődő megoldás az abortusz. Abban az esetben, ha a nem kívánt terhesség olyan életszakaszban érkezik, amikor még egyáltalán nem vagy felkészülve egy ilyen változásra, nem akarsz kimaradni az iskolából, valóban ez a kézenfekvő megoldás. Minél fiatalabbak vagytok, annál valószínűbb, hogy ezt a lehetőséget választjátok.

A terhesség megszakításáról

A műtétet általában a terhesség első 12 hetében végzik el. Így tehát arra, hogy meghozd a döntést, mindössze 3 hónap áll rendelkezésedre.

Nagyon fontos, hogy ezt az időt valóban arra fordítsd, hogy minden oldalról megvizsgáld a lehetőségeidet, hiszen nem egy pár zokniról kell eldöntened, hogy mi legyen vele. Az abortusz elsőre nagyon egyszerűnek tűnik – túlesel rajta és kész is, a gond megszűnt. Ám ez korántsem ennyire egyszerű kérdés. Ha az életedet úgy képzeled el, hogy lesz majd gyermeked, nem biztos, hogy az abortuszt érdemes megkockáztatnod. Hogy miért? A műtét 32%-ban okozhat meddőséget, és minél fiatalabb vagy, annál nagyobb arányban fordulhat ez elő. E mellett pedig azzal is számolnod kell, hogy ha orvosi szempontból a műtét nem lenne indokolt, igen sokba kerül, közel 30 ezer forintba.

A KSH 2015-ös adatai szerint az abortuszok száma már hosszabb idő óta csökkenő tendenciát mutat. 2015-benezer szülőképes korú nőre 13,6 művi vetélés jutott, szemben az előző évi 14,1 műtéttel. „A csökkenő irányzat eltérő mértékben ugyan, de a nők valamennyi korcsoportjában megfigyelhető volt. Az életkor emelkedésével egyre nagyobb volt a javulás mértéke. A tizenéves fiatalok körében csak kismértékben csökkent a terhesség-megszakítások gyakorisága és azonos nagyságrendű volt a két évvel korábbi értékkel. A tizenévesek képviselik a jövő potenciális anyáit, így körükben különös kockázattal járhat a művi vetélés, mivel gyakran első terhességüket szakíttatják meg, vagy gyermeknélküliként vállalkoznak a műtétre.” (Statisztikai Tükör, 2016. április)

Ha nem az abortusz mellett döntesz

Előfordulhat, hogy későn szembesülsz a terhességgel, így kénytelen vagy megszülni a kisbabát. A műtét indokolt esetben kitolható a 16-20. hétig, de ez csak akkor lehetséges, ha bebizonyosodik, hogy a kisbaba nem egészséges, komoly rendellenességgel születne.

Ha mégis megszületik a nem kívánt terhességből származó baba, többféle lehetőség közül választhatsz, választhattok. Dönthetsz úgy, hogy a szülés után örökbeadod a babát egy olyan párnak, akiknek nem lehet saját gyermekük. Annak ellenére, hogy az abortuszok száma évről-évre csökken, még mindig nagyon sokan döntenek a művi terhesség-megszakítás mellett. Emiatt különböző fórumokon igyekeznek felhívni arra a figyelmet, hogy a nem kívánt terhesség másnak még öröm, így inkább szüljék meg a gyermeket és adják örökbe. Ahogy az abortuszról, a szülés utáni örökbeadásról is nagyon nehéz dönteni, hiszen az anya végigcsinálja a terhességet, a szülést, hallja felsírni a babát, és annak ellenére, hogy feltámadnak benne az anyai ösztönök, el kell szakadnia tőle. Ez akkor is nagyon nehéz, ha nem akarod megtartani a kisbabádat. Tudnod kell, hogy lelkileg ez talán még megterhelőbb, mint az abortusz. Egész életedre kihathat az a bizonytalanság, amit az örökbeadott gyermekeddel kapcsolatban érzel (hol lehet, mit csinálhat, jó dolga van-e, stb.).

Meg is tarthatod a gyermeket. Ezt a döntést azonban nagyon meg kell gondolni, ugyanis egy kisbaba ellátása óriási felelősség. Le kell mondanod nagyon sok mindenről, elkezdődik az élet, a gyermekkorod véget ér. Az iskolának egy időre bizonyosan búcsút mondhatsz, mivel a baba kicsi még, munkáról sem nagyon lehet szó, ám a szülők támogatására sem lehet a végtelenségig számítani. Nagyon kemény dió, ami – jobb esetben – nemcsak téged érint, hanem a gyermek apját is. Sajnos sokszor a fiúk megfutamodnak, és magára hagyják a fiatal anyát, akinek aztán igen kilátástalanná válhat a helyzete.

Bárhogy is döntesz, vagy döntötök közösen, az a döntés végleges, megmásítani nem nagyon lehet. Egy emberi élet függ tőled. Hogy mit tehetsz hát? Élj felelősségteljes szexuális életet! Védekezz minden alkalommal, hogy te magad lehess a tested parancsnoka. Tedd ezt azért, hogy ne kerülj olyan nehéz helyzetbe, hogy neked kelljen meghoznod egy ilyen végletes döntést.

Ha kérdésed van a témáról, szívesen segítünk. Online rendelésünkön anonim módon kérdezhetsz szakértőinktől. http://www.intimzona.hu/kerdezz

videótár

Fogamzásgátlás tinédzserkorban

Bizonyára iszonyúan unod már a kioktatást, hogy így, meg úgy a fogamzásgátlás; óvszer, tabletta, ez, az. Te csak élni szeretnéd az életed, most vagy fiatal. Nos, akkor hallgasd csak Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal készített interjúnkat!

Először a nőgyógyásznál

Ha már tudod, és érzed, hogy elérkezett a nagy Ő, akkor felelősségteljesen kell felkészülnöd a nagy pillanatra. Jó, ha már az első együttlét előtt elmész nőgyógyászhoz. Ez egy nagyon komoly lépés azon az úton, amely a nagybetűs életbe vezet. Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász elmondja, hogy mi vár rád az első vizsgálaton.

A szex szerelemmel teljes

A szex szerelemmel kiegészülve válik valóban teljessé. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgettünk e témáról.

Sürgősségi fogamzásgátlás

Nem védekeztetek? Nem sikerült a védekezés? Ne ijedj meg: még mindig van 72 órád, hogy megelőzd a nem kívánt terhességet! Hazay Máté nőgyógyász szakértőnket Kerekes Borbála műsorvezető kérdezte e témában.

A tündérmesék léteznek?

Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, szexuálterapeuta régóta segíti szakértelmével csapatunkat. Most a szerelem és a szexualitás kapcsolatáról, a beteljesülésről beszélgetett vele Kerekes Borbála műsorvezető.

Aranyszabályok fogamzásgátló tabletta szedéséhez

Aranyszabályok fogamzásgátló tabletta szedéséhez - Dr. Timmermann Gábor

Sürgősségi fogamzásgátlás - Dr. Demendi Csaba

Szakértőnkkel a sürgésségi fogamzásgátlás legfontosebb kérdéseit vettük sorra.

Testreszabott fogamzásgátlás

Dr. Lajis Tímea segítségével járjuk körbe az egyénre szabott fogamzásgátlás szempontjait.

Mindent a fogamzásgátlásról

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni kell - Dr. Pálmai Bálinttal.

hölgynaptár okostelefonra

 
Visit betroll.co.uk the best bookies
  • A csókod árulkodik
  • A gumióvszer előnyei

Amerikai kutatók szerint egyetlen csókkal el lehet végezni egy gyorstesztet a potenciális partner biológiai affinitásának tisztázására. Állításuk szerint a csók árulkodik a leendő kedves „egészségi állapotáról, genetikai és szaporodási kompatibilitásáról.”

bővebben

Ami a biztonságos szexet illeti, vajon okosabbak vagyunk-e, mint egy tizenéves? Az Indiana Egyetem kutatása szerint a tizenévesek körében mindennapos a gumióvszer használata, ám a felnőttekre ez nem igaz.

bővebben

Dr. Demendi Csaba nőgyógyász szakorvos

Testreszabott fogamzásgátlás - Dr. Lajis Tímea

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni kell - Dr. Pálmai Bálint

 

Online Nőgyógyász! Online Nőgyógyászati Rendelés!

minden hétköznap 17 és 22 óra között nőgyógyász válaszol

Kérdezd Nőgyógyász Szakértőinket

Böngéssz

 


Kérjük vedd figyelembe, hogy az internetes Online Nőgyógyászati Rendelés idején valódi nőgyógyász válaszol,

így a szakmájukból adódó, sokszor kiszámíthatalan esetek miatt, az internetes nőgyógyászati rendelés néha időben eltolódhat!

Az internetes / online nőgyógyászati tanácsadás nem helyettesíti a szakorvosi rendelőkben történő vizsgálatot!

 

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.