Fogamzásgátlás rád szabva

Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvos, szexuális medicina szakemberrel beszélgettem a fiatalkori fogamzásgátlás lehetőségeiről.

Meghatározható-e egy olyan életkor, ami felett már biztonsággal lehet szexuális életet élni?

Nem igazán években érdemes meghatározni, sokkal inkább a testi érettségtől és a személyiség fejlettségétől függ. Azt tapasztalom, hogy a lányok 10-15 százaléka már 13-14 évesen nemi életet él, ebben az életkorban még szinte biztos, hogy nincsenek felkészülve a szexuális aktusra. Sokszor csak a szeretethiány és a társaknak való megfelelés miatt létesítenek aktust a lányok, de sem a testük sem a lelkük nem érett még. Az ideális a 17-18 éves kor lenne, de nagyok és igen egyediek a fejlődésbeli eltérések. Szerencsére sokszor tapasztalom, hogy fiatal lányok a barátjukkal jönnek el a szakrendelésre, és érdeklődnek a fogamzásgátlás lehetőségeiről, de az sem ritka, hogy az anyuka kíséri el a lányát.

Milyen fogamzásgátló módszereket ajánl a fiataloknak?

Először szeretnék egy tévhitet eloszlatni. Sokan azt gondolják – még a huszonévesek körében is – hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletta teljes körű védelmet nyújt.  Peteéréskor ez a megoldás csak 80%-os biztonságot ad, tehát 20% az esélye a teherbeesésnek.  A sürgősségi fogamzásgátlókat, ahogy a nevük is jelzi, csak katasztrófahelyzetekre ajánljuk. Én azoknak, akik óvszert használnak, mindig adok egy receptet – mely három hónapig kiváltható – arra az esetre, ha kiszakad a kondom. Ezekre a nem várt eseményekre tökéletes az esemény utáni tabletta.

Körülbelül 20% a teherbeesési arány a hüvelybe helyezhető tabletták és habok esetében is. A 20% nagyon magas szám, én azt gondolom ez a módszer sem biztonságos.

A gumióvszer használatát azért is ajánlom a fiataloknak, mert sok szexuális úton terjedő betegség létezik, és a gyakori partnercserével a fertőződések számának esélye is egyre nő.

A fogamzásgátló tabletták ma már igen alacsony hormontartalommal rendelkeznek, és a nem kívánt teherbeesés esélye mindössze 1%. A fiatalok esetében fontos szempont kell, hogy legyen a fogamzásgátló tabletta felírásánál, hogy a testük elég fejlett-e, hogy a növekedésük befejeződött-e. Nagy mennyiségű ösztrogén ugyanis leállítja a csontfejlődést. Így egy alacsony, testileg fejletlen, még növésben lévő 14 éves lánynak nem ajánlott a hormonális fogamzásgátlás, és az igazat megvallva a nemi élet sem.

Lehetséges még méhen belüli eszközökkel is védekezni, ma már nem szült nőknek is. A hagyományos méhen belüli eszköztől azért tartunk, mert bővebb vérzést, alhasi görcsöket eredményez és a méh fertőzése is gyakoribb a hüvely felől feljutó baktériumok miatt. Én a gyógyszeres fogamzásgátlást megfelelőbbnek tartom a fiatalok nagy többségénekesetében.

Különleges esetekben használjuk, az injekciós fogamzásgátlást is, mely egy olcsó, de nem a legegészségesebb forma.

Sok mellékhatásról hírhedtek a fogamzásgátló tabletták. Hogyan érintik ezek a hatások a fiatalokat?

Ahogy már említettem, a modern fogamzásgátló tabletták nagyon alacsony hormontartalmú gyógyszerek. Amíg régen 50-100 µg ösztrogén hormont tartalmaztak, ma 20-30 µg a hatóanyagtartamuk. Viszont bizonyos nagyon fontos szabályokat be kell tartani a tablettát szedőknek. Tilos a dohányzás, fonos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása és a rendszeres mozgás, az ideális testsúly megőrzése. Ezeket a szabályokat betartva minimálisra csökkennek a mellékhatások. A fogamzásgátláson kívül több jótékony hatása is van a tablettáknak: csökkentik a menstruációs görcsöket vagy a premenstruációs szindróma tüneteit, de jó hatással vannak a pattanásos bőrre, vagy a rendkívül erős menstruációs vérzéseket is enyhítik.

Milyen vizsgálatok szükségesek egy személyre szabott hormonális fogamzásgátló felírásához?

A legfontosabb, a nőgyógyászati konzílium. Az első találkozáskor sokszor csak beszélgetek a fiatalokkal, hogy bizalommal legyenek irányomban, merjenek kérdezni és őszintén mondják el, hogy milyen rendszeresen és hány partnerrel élnek nemi kapcsolatban. A testalkatokból jól lehet következtetni a hormonális státuszra, de fontos, hogy a májfunkciókat egy laborvizsgálattal ellenőrizzük. Ha az anamnézisből kiderült, hogy a családban volt trombózisos megbetegedés, egyenesági rokonnak, akkor a labor még kiegészül véralvadási paraméterekkel is. Szükséges még ultrahangvizsgálat is, hiszen a policisztás petefészek ártalmai antiandrogén tartalmú fogamzásgátló tablettával kivédhetőek. A gyógyszer felírásnál nagy segítség még a menzesznaptár is: hány napos a ciklus? Mennyire erősek a premenstruációs szindróma tünetei? Vannak-e fájdalmak a menstruáció alatt vagy peteéréskor? A menzesznaptár vezetése a fogamzásgátlót szedő nőknek is ajánlott, mert ezzel könnyen felfedezhetők a gyógyszer okozta esetleges nem kívánt hatások és a tablettaváltásra is sor kerülhet. Ma már olyan fogamzásgátló tabletták is léteznek, melyek a természetes hormonváltozásokhoz nagyon hasonló hatásokat idéznek elő. A széles a választékból szinte mindenki számára meg lehet találni a legmegfelelőbb összetételű tablettát.

Még egy dolgot fontosnak tartok, hogy aki nemi életet él az évente el kell, hogy járjon rákszűrésre. Egy ilyen vizsgálat alkalmával nemcsak a daganatos megbetegedéseket szűrjük, hanem több olyan gyulladásos betegségre is fény derülhet, ami hosszú távon akár meddőséghez is vezethet, sőt ízületi betegségeket okozhat. Akiknek nincs szexuális életük és panaszmentesek – rendszertartó ciklusuk van, nem görcsölnek, nincsen hüvelyi váladékozásuk – azoknak is érdemes a 18. életévük betöltése után rendszeres nőgyógyászati szűrésre járni.

Haris Éva

videótár

Fogamzásgátlás tinédzserkorban

Bizonyára iszonyúan unod már a kioktatást, hogy így, meg úgy a fogamzásgátlás; óvszer, tabletta, ez, az. Te csak élni szeretnéd az életed, most vagy fiatal. Nos, akkor hallgasd csak Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal készített interjúnkat!

Először a nőgyógyásznál

Ha már tudod, és érzed, hogy elérkezett a nagy Ő, akkor felelősségteljesen kell felkészülnöd a nagy pillanatra. Jó, ha már az első együttlét előtt elmész nőgyógyászhoz. Ez egy nagyon komoly lépés azon az úton, amely a nagybetűs életbe vezet. Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász elmondja, hogy mi vár rád az első vizsgálaton.

A szex szerelemmel teljes

A szex szerelemmel kiegészülve válik valóban teljessé. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgettünk e témáról.

Sürgősségi fogamzásgátlás

Nem védekeztetek? Nem sikerült a védekezés? Ne ijedj meg: még mindig van 72 órád, hogy megelőzd a nem kívánt terhességet! Hazay Máté nőgyógyász szakértőnket Kerekes Borbála műsorvezető kérdezte e témában.

A tündérmesék léteznek?

Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, szexuálterapeuta régóta segíti szakértelmével csapatunkat. Most a szerelem és a szexualitás kapcsolatáról, a beteljesülésről beszélgetett vele Kerekes Borbála műsorvezető.

Aranyszabályok fogamzásgátló tabletta szedéséhez

Aranyszabályok fogamzásgátló tabletta szedéséhez - Dr. Timmermann Gábor

Sürgősségi fogamzásgátlás - Dr. Demendi Csaba

Szakértőnkkel a sürgésségi fogamzásgátlás legfontosebb kérdéseit vettük sorra.

Testreszabott fogamzásgátlás

Dr. Lajis Tímea segítségével járjuk körbe az egyénre szabott fogamzásgátlás szempontjait.

Mindent a fogamzásgátlásról

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni kell - Dr. Pálmai Bálinttal.

hölgynaptár okostelefonra

 
Visit betroll.co.uk the best bookies
  • A csókod árulkodik
  • A gumióvszer előnyei

Amerikai kutatók szerint egyetlen csókkal el lehet végezni egy gyorstesztet a potenciális partner biológiai affinitásának tisztázására. Állításuk szerint a csók árulkodik a leendő kedves „egészségi állapotáról, genetikai és szaporodási kompatibilitásáról.”

bővebben

Ami a biztonságos szexet illeti, vajon okosabbak vagyunk-e, mint egy tizenéves? Az Indiana Egyetem kutatása szerint a tizenévesek körében mindennapos a gumióvszer használata, ám a felnőttekre ez nem igaz.

bővebben

Dr. Demendi Csaba nőgyógyász szakorvos

Testreszabott fogamzásgátlás - Dr. Lajis Tímea

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni kell - Dr. Pálmai Bálint

 

Online Nőgyógyász! Online Nőgyógyászati Rendelés!

minden hétköznap 17 és 22 óra között nőgyógyász válaszol

Kérdezd Nőgyógyász Szakértőinket

Böngéssz

 


Kérjük vedd figyelembe, hogy az internetes Online Nőgyógyászati Rendelés idején valódi nőgyógyász válaszol,

így a szakmájukból adódó, sokszor kiszámíthatalan esetek miatt, az internetes nőgyógyászati rendelés néha időben eltolódhat!

Az internetes / online nőgyógyászati tanácsadás nem helyettesíti a szakorvosi rendelőkben történő vizsgálatot!

 

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.