Mosdó-higiénia

Természetes szükségleteink nem érnek véget annyival, hogy kilépünk a mosdó ajtaján! Nagyon fontos a megfelelő tisztálkodás, és bizony meglepődnénk, ha tudnánk, hogy hányan vannak, akik még az alapvető szabályokat sem ismerik!

Kézmosás - előtte
Belegondoltál már, hogy mi mindent össze lehet szedni a mások mellépisilése után pisis, vízbe csobbanó és felpattanó nagydologtól szennyes vécédeszka felhajtásától? Vagy a megfogdosott kilincsektől (közvécé esetében)?
Hogy miért? Mert jártunkban-keltünkben mindenféléhez hozzányúlunk. A billentyűzetet, egeret például mikor takarítottad le utoljára? Vizsgálatok szerint a telefonkagyló, a billentyűzet és a számítógépes egér sokszor több baktériumnak ad otthont, mint a WC-kilincs. Ha tehát nem mosol kezet pisilés előtt, akkor azt kockáztatod, hogy kórokozókat viszel a nemi szervedre vagy annak környékére. Ezek a nedves, meleg helyen szaporodni kezdenek, és betegségeket okozhatnak férfiaknak és nőknek egyaránt.
Persze ott az immunrendszer, aminek feladata elbánni a kórokozókkal, de az immunrendszerünk sincs mindig jó formában, ezért inkább egy kézmosás előtte, mint urológus vagy nőgyógyász utána!

Kézmosás - utána
Az egészséges ember vizelete steril - de csak a húgyhólyagban! A távozás során a húgycsőből és a nemi szervek környékéről felvesz kórokozókat, ezért is fontos a kézmosás. Ráadásul a vizeletben számos olyan kiválasztott méreganyag van, amit nem feltétlenül szeretnénk – még kis mennyiségben sem – visszajuttatni a szervezetbe. És nem utolsó sorban tiszteljük meg annyival embertársainkat, hogy WC-használat után tiszta kézzel nyúlunk a kezükhöz vagy a közös használatú tárgyakhoz.
Ezek a kórokozók az otthoni vécé kilincsén, deszkáján is ott vannak, hát még egy nyilvános vagy éttermi illemhely bármely felületén. Kell a kézmosás, a fiúk sem spórolhatják el, hiszen alapvetően nem a saját vizeletük-péniszük a fertőző, hanem a kezük, illetve minden más, ami a kezükkel kapcsolatba kerül.

Mit tanítsunk meg egy gyermeknek?
Lányos anyukaként tudom, hogy a gyerekek nyitottak az újdonságra, nem prűdek, míg beléjük nem neveli valaki. Kisbabakorban a szülők feladata, hogy a szeméremajkak közül kitörölje az odakerült székletet vagy természetes váladékot - mindig elölről a végbélnyílás felé haladva, hogy még véletlenül se kerülhessen szennyezés a hüvelybemenethez. Ehhez nedves törlőkendőt használjunk. A kendőt, amellyel a székletet letöröltük, dobjuk el, majd egy új, tiszta törlőkendővel tisztítsuk meg a szeméremajkakat.
A nagyobbacska, már beszélni kezdő lánykák vagy kisfiúk fürdetésénél kommentáljuk hangosan, hogy mit csinálunk. Ha sokat hallja a gyermek, akkor később teljesen természetes lesz, hogy maga is így csinálja!
Amikor a kislány már önállóan használja a bilit vagy vécét, akkor is beszéljük meg vele, hogy a vécépapírt ugyanígy használja: a nemi szervet törölje először, és úgy haladjon a végbélnyílás felé. A nőknek ugyanis eredendően komoly fertőzésforrás, hogy a hüvelybemenet és a végbélnyílás közel van egymáshoz. A végbélben természetes módon élő, ott nem káros baktériumok ugyanis a hüvelybe jutva komoly megbetegedést idézhetnek elő!

Mire való a bidé?
Egyre több helyen terjed el a bidé használata, az új építésű házakban sokan igénylik a külön bidét is, a meglévő lakásokba pedig a hagyományos WC-re rakható változatokat szereltetik fel az intim higiéniára kényesek.
Használatát nemcsak aranyeres problémákban szenvedőknek ajánlják a végbélnyílás kíméletes tisztításához, hanem mindenkinek. Vízzel ugyanis valóban tisztára moshatjuk az intim tájékokat székelés vagy vizelés után, nőknél pedig nagy komfortérzetet adhat a menstruáció idején, mivel a szeméremajkakhoz csordult vért így (is) kimoshatják. A WC-ülőkébe szerelt bidék nagy része több programmal is rendelkezik, így a család minden tagja megtalálhatja a legmegfelelőbbet a tisztálkodásra.

Fürdőruha nélkül?
Akármilyen kicsi a gyerek, ne játsszon fürdőnadrág vagy bugyi nélkül a strandon, játszótéren, ne üljön így a homokba, mert a homokból féregpeték kerülhetnek a hüvely és végbél tájékára, és a homok - irritáló hatása miatt - gyulladást okozhat. Ugyanígy ne üljön meztelenül székre, hintára, strandolás után pedig a vizes alsóneműjét cseréljük szárazra.
Strandolás után mossuk meg egész testüket szappannal, és töröljük szárazra! Amennyiben mégis észrevennénk gyermekeinknél váladékozást, ne szégyelljük elvinni őket gyermekorvoshoz, gyermeknőgyógyászhoz, ugyanis kezeletlen esetben náluk is krónikussá válhat a fertőzés. Ez vizelési panaszokat, lányoknál a hüvelyfal összetapadását válthatja ki, sőt a felnőttkori meddőség oka is lehet!

 

videótár

Fogamzásgátlás tinédzserkorban

Bizonyára iszonyúan unod már a kioktatást, hogy így, meg úgy a fogamzásgátlás; óvszer, tabletta, ez, az. Te csak élni szeretnéd az életed, most vagy fiatal. Nos, akkor hallgasd csak Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal készített interjúnkat!

Először a nőgyógyásznál

Ha már tudod, és érzed, hogy elérkezett a nagy Ő, akkor felelősségteljesen kell felkészülnöd a nagy pillanatra. Jó, ha már az első együttlét előtt elmész nőgyógyászhoz. Ez egy nagyon komoly lépés azon az úton, amely a nagybetűs életbe vezet. Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász elmondja, hogy mi vár rád az első vizsgálaton.

A szex szerelemmel teljes

A szex szerelemmel kiegészülve válik valóban teljessé. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgettünk e témáról.

Sürgősségi fogamzásgátlás

Nem védekeztetek? Nem sikerült a védekezés? Ne ijedj meg: még mindig van 72 órád, hogy megelőzd a nem kívánt terhességet! Hazay Máté nőgyógyász szakértőnket Kerekes Borbála műsorvezető kérdezte e témában.

A tündérmesék léteznek?

Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, szexuálterapeuta régóta segíti szakértelmével csapatunkat. Most a szerelem és a szexualitás kapcsolatáról, a beteljesülésről beszélgetett vele Kerekes Borbála műsorvezető.

Aranyszabályok fogamzásgátló tabletta szedéséhez

Aranyszabályok fogamzásgátló tabletta szedéséhez - Dr. Timmermann Gábor

Sürgősségi fogamzásgátlás - Dr. Demendi Csaba

Szakértőnkkel a sürgésségi fogamzásgátlás legfontosebb kérdéseit vettük sorra.

Testreszabott fogamzásgátlás

Dr. Lajis Tímea segítségével járjuk körbe az egyénre szabott fogamzásgátlás szempontjait.

Mindent a fogamzásgátlásról

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni kell - Dr. Pálmai Bálinttal.

hölgynaptár okostelefonra

 
Visit betroll.co.uk the best bookies
  • A csókod árulkodik
  • A gumióvszer előnyei

Amerikai kutatók szerint egyetlen csókkal el lehet végezni egy gyorstesztet a potenciális partner biológiai affinitásának tisztázására. Állításuk szerint a csók árulkodik a leendő kedves „egészségi állapotáról, genetikai és szaporodási kompatibilitásáról.”

bővebben

Ami a biztonságos szexet illeti, vajon okosabbak vagyunk-e, mint egy tizenéves? Az Indiana Egyetem kutatása szerint a tizenévesek körében mindennapos a gumióvszer használata, ám a felnőttekre ez nem igaz.

bővebben

Dr. Demendi Csaba nőgyógyász szakorvos

Testreszabott fogamzásgátlás - Dr. Lajis Tímea

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni kell - Dr. Pálmai Bálint

 

Online Nőgyógyász! Online Nőgyógyászati Rendelés!

minden hétköznap 17 és 22 óra között nőgyógyász válaszol

Kérdezd Nőgyógyász Szakértőinket

Böngéssz

 


Kérjük vedd figyelembe, hogy az internetes Online Nőgyógyászati Rendelés idején valódi nőgyógyász válaszol,

így a szakmájukból adódó, sokszor kiszámíthatalan esetek miatt, az internetes nőgyógyászati rendelés néha időben eltolódhat!

Az internetes / online nőgyógyászati tanácsadás nem helyettesíti a szakorvosi rendelőkben történő vizsgálatot!

 

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.