Sápadt, vérszegény...

A vérszegénység fáradékonyságot, levertséget okoz. Ez a betegség leginkább a nőket sújtja, és itt sajnos nem számít az életkor. De szerencsére vannak étkezési praktikák, amelyekkel ellensúlyozható okozója, a vashiány!

Vérszegénységről (anaemia) akkor beszélhetünk, ha a vérben nem megfelelő a hemoglobinok száma, így a vörösvérsejtek nem tudnak megfelelő oxigént szállítani szervezetünk sejtjeinek és szerveinek. A vérszegénység legfőbb oka, hogy nincs kellő mennyiségben jelen a szervezetben a vas, vagyis a vashiány okozza, hogy nem képződik megfelelő mennyiségű hemoglobin. Az oxigén hiánya miatt lesznek letargikusak, fáradékonyak azok a nők, akik vérszegénységgel küzdenek. A tünetek figyelmeztetőek lehetnek, de sajnos a legtöbb nő nem tudja, hogy vashiányban, vérszegénységben szenved, legtöbben csak akkor szembesülnek ezzel a ténnyel, ha esetleg elmennek vért adni, vagy valamilyen más vizsgálatra mennek el. Pedig súlyos is lehet a vérszegénység, aminek tünetei például a következők: szívdobogás, kapkodó légzés, sápadtság.

Tudtad?

A nőknél azért alakul ki a vérszegénység sokkal gyakrabban, mint a férfiaknál, mivel a menstruációs időszakokban igen sok vért veszítenek, ezzel együtt pedig vas is távozik a szervezetből, amit utána nem pótolnak. Hozzájárul a vérszegénység kialakulásához az is, hogy a nők általában sokat fogyókúráznak, ami igen megterheli a szervezetet és számos vitamin- és ásványi anyagból kevés jut be a diéta miatt. A vegetáriánus nőket is nagyban veszélyezteti a betegség kialakulása, mivel a legtöbb növényben és zöldségben nem található vas.

Figyelj oda!

Táplálkozásunkkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több vasat vigyünk be szervezetünkbe, csökkentve így a vashiányos állapot, és ezzel együtt a vérszegénység kialakulásának esélyét. Több húst, elsősorban szárnyasokat és májat kell fogyasztani, friss zöldségeket, reggelire pedig több rostanyagban gazdag ételt kellene fogyasztanunk, például müzlit.
Ha több teát fogyasztunk, azzal is megelőzhetjük a vashiány kialakulását, mivel a teában lévő csersavak segítik a vas felszívódását a belekből. Ez különösen étkezés után fogyasztva nagyon jó hatású!
A C-vitamin a másik fontos tényező, ami segíti a vas felszívódását: ha tehetjük, igyunk minden nap legalább egy pohár 100 százalékos narancslevet, és a fő étkezés, esetleg egy steak után is igyunk meg egy pohár dzsúszt.
Ha valakinek elengedhetetlen a fogyókúra, akkor fogyasszon olyan vitaminokat, amelyek tartalmaznak vasat, hogy biztosítsa szervezete számára a megfelelő hemoglobin-termelődést.
 

videótár

Fogamzásgátlás tinédzserkorban

Bizonyára iszonyúan unod már a kioktatást, hogy így, meg úgy a fogamzásgátlás; óvszer, tabletta, ez, az. Te csak élni szeretnéd az életed, most vagy fiatal. Nos, akkor hallgasd csak Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal készített interjúnkat!

Először a nőgyógyásznál

Ha már tudod, és érzed, hogy elérkezett a nagy Ő, akkor felelősségteljesen kell felkészülnöd a nagy pillanatra. Jó, ha már az első együttlét előtt elmész nőgyógyászhoz. Ez egy nagyon komoly lépés azon az úton, amely a nagybetűs életbe vezet. Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász elmondja, hogy mi vár rád az első vizsgálaton.

A szex szerelemmel teljes

A szex szerelemmel kiegészülve válik valóban teljessé. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgettünk e témáról.

Sürgősségi fogamzásgátlás

Nem védekeztetek? Nem sikerült a védekezés? Ne ijedj meg: még mindig van 72 órád, hogy megelőzd a nem kívánt terhességet! Hazay Máté nőgyógyász szakértőnket Kerekes Borbála műsorvezető kérdezte e témában.

A tündérmesék léteznek?

Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, szexuálterapeuta régóta segíti szakértelmével csapatunkat. Most a szerelem és a szexualitás kapcsolatáról, a beteljesülésről beszélgetett vele Kerekes Borbála műsorvezető.

Aranyszabályok fogamzásgátló tabletta szedéséhez

Aranyszabályok fogamzásgátló tabletta szedéséhez - Dr. Timmermann Gábor

Sürgősségi fogamzásgátlás - Dr. Demendi Csaba

Szakértőnkkel a sürgésségi fogamzásgátlás legfontosebb kérdéseit vettük sorra.

Testreszabott fogamzásgátlás

Dr. Lajis Tímea segítségével járjuk körbe az egyénre szabott fogamzásgátlás szempontjait.

Mindent a fogamzásgátlásról

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni kell - Dr. Pálmai Bálinttal.

hölgynaptár okostelefonra

 
Visit betroll.co.uk the best bookies
  • A csókod árulkodik
  • A gumióvszer előnyei

Amerikai kutatók szerint egyetlen csókkal el lehet végezni egy gyorstesztet a potenciális partner biológiai affinitásának tisztázására. Állításuk szerint a csók árulkodik a leendő kedves „egészségi állapotáról, genetikai és szaporodási kompatibilitásáról.”

bővebben

Ami a biztonságos szexet illeti, vajon okosabbak vagyunk-e, mint egy tizenéves? Az Indiana Egyetem kutatása szerint a tizenévesek körében mindennapos a gumióvszer használata, ám a felnőttekre ez nem igaz.

bővebben

Dr. Demendi Csaba nőgyógyász szakorvos

Testreszabott fogamzásgátlás - Dr. Lajis Tímea

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni kell - Dr. Pálmai Bálint

 

Online Nőgyógyász! Online Nőgyógyászati Rendelés!

minden hétköznap 17 és 22 óra között nőgyógyász válaszol

Kérdezd Nőgyógyász Szakértőinket

Böngéssz

 


Kérjük vedd figyelembe, hogy az internetes Online Nőgyógyászati Rendelés idején valódi nőgyógyász válaszol,

így a szakmájukból adódó, sokszor kiszámíthatalan esetek miatt, az internetes nőgyógyászati rendelés néha időben eltolódhat!

Az internetes / online nőgyógyászati tanácsadás nem helyettesíti a szakorvosi rendelőkben történő vizsgálatot!

 

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.